In 1970 werd de Faculteit der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen (FGG) van de Erasmus Universit...
In 1970 werd de Faculteit der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen (FGG) van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) bestuurd door hoogleraren. Ander personeel noch studenten hadden een stem in het kapittel.
In 1970 trad de wet Universitaire Bestuurshervorming (WUB) in werking. Er werd een faculteitsraad opgericht; via deze raad konden personeel en studenten participeren in het bestuur van de faculteit.
In maart 1997 werd de wet Modernisering Universitaire Bestuursorganisatie (MUB) van kracht. Deze wet leidde tot veranderingen in de bestuursstructuur en in de vorm van inspraak van het personeel. De meebeslissende rol van het Faculteitsbestuur werd beƫindigd. Medebestuur werd vervangen door medezeggenschap. Met ingang van 1998 ging de Faculteitsraad "nieuwe stijl" daadwerkelijk als medezeggenschapsraad van start; vanaf dit moment fungeerde de raad dan ook als een zelfstandig archiefvormend orgaan.
Voor het uitoefenen van medezeggenschap ten aanzien van het bestuur van de faculteit gaf de wet aan het Faculteitsbestuur een aantal rechten (instemmingsrecht, adviesrecht, informatierecht, initiatiefrecht). Het ging hier om rechten, die toekwamen aan de universiteitsraad, doch aangelegenheden betroffen die de faculteit in het bijzonder aangingen en bevoegdheden betroffen, die waren toegekend aan de decaan/ faculteitsbestuur. Aan het uitoefenen van medezeggenschap werd mede vormgegeven door het voeren van overleg en het adviseren van de decaan over de algemene gang van zaken in de faculteit.
De faculteitsraad had instemmingsrecht op het gebied van de vaststelling en wijziging van: - het faculteitsreglement; - de onderwijs- en examenregeling; - richtlijnen voor de wetenschapsbeoefening; - over maatregelen die het faculteitsbestuur bevoegd is te nemen en waarover de personeelsgeleding heeft geadviseerd.
De faculteitsraad had adviesrecht met betrekking tot: - de wijze waarop de arbeidsvoorwaarden bij de faculteit worden toegepast; - de wijze waarop het algemeen personeelsbeleid bij de faculteit wordt gevoerd; - aangelegenheden op het gebied van de veiligheid, de gezondheid en het welzijn in verband met de arbeid in de faculteit; - de technische en economische dienstuitvoering van de faculteit.
Eind jaren negentig ontstond het voornemen over te gaan tot integratie van de faculteit met het Academisch Ziekenhuis Rotterdam (AZR). Medio 2000 werd hieraan uitvoering gegeven door het instellen van een samenwerkingsverband, hetwelk heeft geleid tot de vorming van het universitair medisch centrum te Rotterdam, Erasmus MC genaamd. Met ingang van 1 januari 2003 traden de medewerkers van de FGG in dienst van het Erasmus MC.
Vanaf deze datum werd omgeschakeld naar het nieuwe medezeggenschapsstelsel van het Erasmus MC met als gevolg dat de Faculteitsraad FGG op dat moment ophield te bestaan.